Eerste virtuele formule 1-racebaan van Nederland opent deze zomer in Emmen

Vol gas in een formule 1-auto door de Hondsrugtunnel scheuren, genietend van de geur van brandend asfalt en rokende banden. Een paar jaar geleden zorgde de gedachte aan een coureur door de straten van Emmen al voor een politieke rel.

Vanaf deze zomer kan elke racefanaat zelf door de straten van Emmen denderen zonder dat hem of haar klachten over geluidsoverlast te  wachten staan. Mark Lozeman, misschien wel Emmens grootse racefan, maakt het over een paar maand mogelijk. Dan opent hij aan de  Hoofdstraat de deuren van Sim Racing Emmen. Zeg maar de eerste virtuele racebaan van Nederland.  Wie plaats neemt in een van de acht simulatoren kan dan niet alleen vol gas over de Nürburgring of het stratencircuit van Monaco, ook de bijzondere Geert Timmer bocht op het Asser TT-circuit ervaren is mogelijk. Naast de koningsklasse van de racebaan, kan ook gekozen voor andere racemogelijkheden zoals DTM, rally en karting. 

Geen rijbewijs nodig

Een rijbewijs is niet nodig om met de vlam in de pijp te gaan. Iedereen die in de simulator past, mag achter het stuur kruipen. ‘Wie bij ons komt racen en de vr-bril opzet, stapt even in een ander wereld. Een werkelijkheid waarin je niet alleen beeld en geluid, maar ook geuren en de g-krachten fysiek ervaart. Het is levensecht. Vandaar dat Max Verstappen een dergelijke simulator ook gebruikt  om te trainen. Het is vrijwel hetzelfde. Alleen loop je niet de risico’s als op een echt circuit', legt de initiatiefnemer uit. Nederlands eerste digitale racecircuit wordt gevestigd in het voormalige pand van Bakker Optiek, vlakbij de rotonde aan de Weerdingerstraat.

Laatste financiële loodjes

Momenteel is hij bezig de laatste financiële loodjes te regelen. ‘Ik heb ongeveer 2 ton nodig en ben een eind op weg.. Het is nog even hard werken om de begroting sluitend te krijgen Zodra dat rond is kan ik de simulatoren bestellen en is het twee maand wachten tot ze geleverd worden. Ik reken op juni maar komende zomer ga ik zeker open,’ belooft de SimRacing -eigenaar die zich niet alleen op de Nederlandse maar ook de Duitse markt richt.  ‘De Duitsers zijn geweldige formule 1 fans en gaan dit prachtig vinden. In een straal van 100 kilometer rond Emmen wonen genoeg mensen om dit plan tot een succes te maken.'

 

(Bron: Emmer Courant)