Een miljoen voor duurzame chemische technologie in Emmen

Het Drenthe College begint in Emmen een Centrum voor duurzame chemische technologie.
Ze heeft daarvoor een subsidie van 1,2 miljoen euro binnen gesleept.

Met het geld wil de school voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), samen met regionale bedrijven en de Stenden Hogeschool, jongeren opleiden die in de biochemie aan de slag kunnen. "Deze vakmensen moeten bij regionale bedrijven aan de slag en moeten meer biochemische bedrijven naar Zuidoost Drenthe trekken'', zegt Ineke Donkervoort, voorzitter van het college van bestuur van het Drenthe College.

Studenten gaan tijdens hun opleiding op verzoek van bedrijven onderzoek doen, ze lopen er stage en werknemers uit het bedrijfsleven geven gastlessen op school. Zo ontstaat een nauwe samenwerking. Scholen en bedrijven willen ook zij-instromers lokken en deze bij- en herscholen op het gebied van de groene chemie. Verder moeten de opleidingen allround operationeel technicus (AOT), proces- en laboratoriumtechniek van het Drenthe College naadloos aansluiten bij die van Stenden Hogeschool zodat leerlingen makkelijk kunnen doorstromen.

In Emmen zitten tal van bedrijven die nagaan hoe ze kunststoffen - waar nu aardolie als basis voor wordt gebruikt - van natuurlijke, afbreekbare materialen zoals zetmeel, maïs en suikerriet kunnen maken. Plastic tasjes bijvoorbeeld, autogordels, vliegtuigonderdelen, tapijt of rugzakjes. De regio Zuidoost-Drenthe wil toonaangevend worden op het gebied van groene chemie.

Bron: DVHN.nl