Dagje Sinterklaas: Een dag waarop het helemaal om geven en delen draait

14 November was de nationale intocht van Sinterklaas, in Meppel, voor het eerst in Drenthe. Het feest van Sinterklaas heeft het zwaar. En is een grote-mensendiscussie-feest geworden, waar het in plaats van een gezellig warm familiefeest meer gaat over andere dingen. En Sinterklaas de zwartepiet krijgt toegespeeld. Dat is zonde, dat is jammer. Dat doen we anders in Drenthe. Geen tegengeluid. Een ander geluid.

In Drenthe hebben we iets moois: naoberschap. Een naober is meer dan je buur, een naober is je naoste. Je naaste, dus. Iemand waar je wat voor doet, waar je iets voor over hebt, die je terzijde staat. De buren van je buren zijn ook jouw buren. Daarmee deel je verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen, inzet en wederkerigheid. Een netwerk van mensen met ongeschreven regels en plichten, waarin je elkaar helpt om aangenaam te wonen, te werken en te leven. Omdat je dat gewoon doet. Zo doen we dat in Drenthe. Daar hebben we het samen goed. Gezellig. Leuk. Iedereen. Ook met Sinterklaas.

In Drenthe — en prima als het alleen niet bij Drenthe blijft — gaan we het Sinterklaasfeest mooier maken met het ‘Dagje Sinterklaas’. Een dag waarop het helemaal om geven en delen draait. Een dag waarop we één grote familie zijn. En echt iedereen meedeelt in het plezier. Daarom nodigen we kinderen uit een dagje Sinterklaas te zijn. Dat doen we op woensdag 2 december, de laatste woensdag voor pakjesavond. En dat gaan we elk jaar doen. Op die dag kunnen kinderen spullen en speelgoed waarmee ze niet meer spelen en een ander blij mee kunnen maken, weggeven aan kinderen die het minder hebben. Of niets hebben.

Op veel kindervrijmarkten is 80% van het aanbod speelgoed. Veel nog nieuw of zelfs nog in de verpakking. Dus veel om door te geven en te delen met andere kinderen! Hoe leuk is het om iets van jezelf weg te geven om een ander gelukkig te maken.

Drenthe doet wat met je, hoor je vaak. Hoe mooi zou het zijn als Drenthe ook wat doet met iedereen die Sinterklaas viert.

De kinderen uit Drenthe kunnen nu al rekenen op een heleboel hulp. Inzamelpunten, bezorgers en sponsors; mensen en bedrijven die met Dagje Sinterklaas hun hulp cadeau doen. Dagelijks haken er meer mensen en organisaties aan om Dagje Sinterklaas een succes te maken dit jaar. Gemeentes, bedrijven, scholen.

Doe je mee?

Kijk dan op DagjeSinterklaas.nl


Dagje Sinterklaas in een initiatief van Marketing Drenthe, geholpen door Happykamping, Kees Klomp, 178 aardige ontwerpers, Thomas Jacobs, Theo van der Vlugt, Wout, Susa, Marja, Marjon, Stijn, Anna, Annemarijn, Jasmijn en steeds meer enthousiaste mensen, bedrijven, instanties, scholen en gemeentes.