Bryon Jorna uit Emmen levert topprestatie tijdens EK - EuroSkills 2016 Gotenburg, maar wint geen medaille.

Bryon Jorna uit Emmen (oud)student van TT-Instituut heeft helaas geen medaille gewonnen tijdens EuroSkills in Zweden: het ‘EK voor beroepen’. Bryon was al nationaal kampioen autotechniek.

In de categorie Autotechniek streden 15 landen om de Europese titel, allemaal top technici die in drie dagen tijd vier pittige opdrachten kregen om uit te voeren.

Bryon heeft voor de zomer bij DC TT-Instituut in Assen zijn diploma behaald en werkt nu bij Terwolde Renault in Emmen.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelde Bryon: 'Ik weet niet of het genoeg is, maar ik heb in ieder geval mijn uiterste best gedaan'. De vier opdrachten van de afgelopen dagen (Stuurinrichting en onderstel, Motormanagement, Elektrische systemen en Mechanisch meten) hebben ook van hem het uiterste gevraagd. Niet alleen de technische kennis wordt getest, ook het gestructureerd, systematisch en netjes werken telt behoorlijk mee voor de punten.

'Ik heb ook weer veel geleerd, dit was voor mij de eerste keer dat ik een compleet Volvo motorblok uit elkaar heb gehaald en weer in elkaar heb gezet. Wat een fantastische ervaring!'.

'En het delen van mijn ervaringen met de andere wedstrijddeelnemers uit het buitenland en die van het Nederlandse team levert zoveel mooie dingen op: allemaal jonge mensen met grote passie voor hun vak'.

Het is helaas geen medaille geworden voor de sympathieke automonteur, maar hij heeft zich drie dagen lang mogen meten met de top van Europa!

In Gotenburg streden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 33 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en webdesign. De deelnemers worden getraind en begeleid door experts afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen.

Skills Heroes

De kandidaten hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. Zo’n 90% van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats in 54 vakrichtingen (beroepen). Dit is een stijging van bijna 60% in vergelijking met afgelopen jaar.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden.