Beeld 'Egnoaber' op nieuw Centrumplein

De sculptuur Egnoaber van Nick Ervinck wordt op vrijdag 26 juni onthuld op het nieuwe Centrumplein in Emmen. De onthulling maakt onderdeel uit van de opening van het Centrumplein.

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck (1981) ontwierp het zeven meter hoge beeld 'Egnoaber' voor het nieuwe Centrumplein in Emmen. De grillige sculptuur 'Egnoaber' heeft iets weg van een op hol geslagen boomstructuur die verwijst naar een Drentse kienstobbe (boomwortel). Geïnspireerd door zowel Oosterse als Westerse kunstvormen ontwierp Ervinck een beeld dat is gemaakt met de nieuwste ontwerpmethodes, maar tegelijkertijd verder bouwt op de eeuwenoude tradities van de beeldhouwkunst. Het beeld 'Egnoaber' is digitaal ontworpen en ‘ambachtelijk’ uit polyester vervaardigd. De structuur lijkt het resultaat van een spontaan, natuurlijk erosieproces, terwijl het glanzende materiaal en de kleur het de allures van een artefact meegeven.

3D prints
Door de kruisbestuiving tussen innovatie en traditie brengt Nick Ervinck de klassieke beeldhouwkunst naar een heel eigentijdse dimensie. Met de technieken van vandaag onderzoekt Ervinck hoe hij het vakmanschap van de traditionele beeldhouwer kan overstijgen of er een eigentijds vervolg op kan maken. Ook zijn 3D prints zijn het resultaat van een zorgvuldige deskundigheid. Zo worden de 3D-geprinte onderdelen handmatig beschilderd, een arbeidsintensief proces dat veel ervaring, nauwkeurigheid en geduld vereist.

Nick Ervinck tast in zijn werk de grenzen af tussen de verschillende media. Hij werkt niet alleen ruimtelijk, maar maakt ook prints, video’s, digitale tekeningen en installaties. In zijn vaak monumentale ontwerpen vindt men tal van raakvlakken met de natuur, het menselijk lichaam, architectuur, design en mutaties. En hoewel elk werk een eigen verhaal vertelt met een duidelijke boodschap, biedt Ervinck de toeschouwer ook ruimte voor eigen interpretatie.

Werk van Nick Ervinck was onder meer te zien in MOCA Shanghai, MARTa Herford, Kunstverein Ahlen, Buda Kortrijk, SMAK Gent, Zebrastraat Gent, M Leuven, Brakke Grond Amsterdam, MAMA Rotterdam, Biënnale Oklahoma, Telic Art Exchange Los Angeles/Berlin, Gallo Romeins Museum Tongeren, Kasteel Beauvoorden en Museum Beelden aan Zee Scheveningen. Momenteel is hij een van de deelnemers aan de beeldententoonstelling Vormidable in Den Haag. Van12 september t/m december 2015 organiseert het CBK Emmen een grote tentoonstelling met werk van Nick Ervinck in de Grote en Kleine Zaal. www.nickervinck.com .

Trofee NK Wielrennen
In juni vindt in Emmen het NK Wielrennen plaats, voor de winnaars bij de profs heeft Nick Ervinck de trofee 'Ennerneise' ontworpen. Met het ontwerp van deze trofee heeft Ervinck de snelheid en dynamiek van de wielersport op futuristische wijze in beeld gebracht. Het resultaat is een trofee die de eigenschappen van de wielerkoers verbeeldt, maar ook een zekere elegantie uitstraalt. De trofee wordt op 27 en 28 juni aan de winnaars uitgereikt.

Bron: Emmen.nu