30 uur durende Hackathon levert veel duurzame ideeën op

Afgelopen weekend hebben bijna 40 personen zich bij Area Reiniging in Emmen 'op laten sluiten' om 30 uur lang te werken aan oplossingen voor en betere toekomst middels circulaire economie.

Het weekend voor de dag van de duurzaamheid was voor de bijna 40 deelnemers een combinatie van leuk, interessant, leerzaam en vreselijk productief tegelijk. Afgelopen zaterdag gingen ze 11:00 van start om in één ruk tot 17:00 op zondag te we werken aan het oplossen van vragenstukken en problemen die te maken hebben met circulaire economie en duurzaamheid. In teams van 3 tot 6 personen was men letterlijk dag en nacht bezig om oplossingen klaar te stomen voor de presentatie op zondagmiddag.

Ieder team kreeg aan het eind enkele minuten de tijd om de vakjury te overtuigen dat hun product/concept de beste was. De vierkoppige vakjury bestond uit: Miranda Zaan-Fühler van ABNAMRO, Herman Idema van VPB Emmen, Henk Bos van Virol en John Vernooij van Omrin. De jury kreeg bij ieder team tijd om ze nog even flink aan de tand te voelen. Er waren 3 winnaars; Best overall - Team WasteWise, ontwierp een systeem waarmee je bij je afvalbak en op je smartfoon kunt zien uit welke bestanddelen de verpakking van je product bestaat en hoe belastend het is voor het milieu zodat consumenten spelenderwijs bewuster worden van wat ze kopen en weggooien.

Bruikbare ideeën

Best Commercial - Team Recircle, ontwierp een concept waarbij designers middels een platform op internet in contact komen met afvalproducten van producenten om daarvan nieuwe gebruiksvoorwerpen te maken en nieuwe werkgelegenheid te scheppen met materiaal dat anders op de afvalberg zou komen (zelf maakten ze terplekke van staalafval van Drentea nieuwe producten). Best Design -Team Brick2Green (studenten van Stenden Hogeschool) ontwierp biobased wandpanelen waarmee levensloopbestendige huizen gebouwd kunnen worden. Een aantal van de ideeën is zo goed dat ze zullen worden uitgewerkt en via een start-up als product op de markt komen.

Adri Wischmann (één van de organisatoren van deze Hackathon): 'Zowel wij, de jury alsook het publiek waren zeer onder de indruk van wat deelnemers in één weekend hebben bereikt. De energie en het enthousiasme van alle deelnemers versterkt elkaar en zorgt voor een bijzondere atmosfeer. Je weet dat het thema circulaire economie volledig begrepen wordt als de teamleden glimlachend en gretig over het afvalterrein lopen en triomfantelijk roepen 'kijk eens wat ik voor moois gevonden heb!'

Bron: https://www.emmen.nu/nieuws/emmen/465266/30-uur-durende-hackathon-levert-veel-duurzame-ideeen-op.html