Wereldfotograaf & Theo Berends

Waar zou je willen wonen als je over de hele wereld reist voor je werk? Als het aan fotograaf Theo Berends ligt is en blijft dat in Nieuw-Amsterdam.

Waterpistool camera

“Mijn interesse voor fotografie begon toen ik 7 jaar was. In de zomer was ik met mijn ouders op vakantie in Oostenrijk en van mijn zakgeld kocht ik toen een klein cameraatje. Ik vroeg aan mensen of ik een foto mocht maken, maar in plaats van een foto kwam er een klein straaltje water uit. Wat een lol heb ik daarmee gehad, maar na een tijdje raakte het water natuurlijk op. Toch bleef ik de camera gebruiken, omdat ik nog wel door het venster kon kijken. Zo kon ik de wereld kaderen, een deel afschermen en precies zien wat ik wilde zien. Ik zei tegen mijn vader dat ik fotograaf wilde worden, maar hij verwachtte daar nooit zoveel van. Beetje voor beetje ontwikkelde ik mijn passie voor het vak.”

Door het venster kon ik de wereld kaderen.

Internationaal

Sinds 1983 heeft Theo zijn eigen bedrijf en eigenlijk heeft hij zich nooit een ander beroep kunnen voorstellen. “In mijn diensttijd ben ik steeds serieuzer gaan fotograferen. Ik zat veel in het buitenland en toen ik terug kwam, ben ik direct mijn eigen bedrijf begonnen. Mijn stijl en technieken heb ik geleerd op de fotovakschool, maar vooral ook van de oude meesters in de fotografie.” Inmiddels zijn Theo’s foto’s gepubliceerd in vakbladen over de hele wereld en heeft hij geëxposeerd in o.a. Amerika, Spanje, India en Italië. Samen met zijn vrouw Cora reist hij de hele wereld over. “Heel trots ben ik op de DPI 2000 Schellenberg Award die ik won in maart 2000. Deze prijs werd uitgereikt in Dallas, Amerika, en ik was de eerste Nederlander ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Geweldig was dat!”

Ruimte en rust

Theo is geboren in Emmen en kent daardoor het gebied erg goed. “Ik vond het zo leuk toen ik gevraagd werd om foto’s te maken van de centrumvernieuwing van de gemeente Emmen. Het gebied hier is zo mooi, met de Emmerdennen, wonen in het groen, de rust en zuivere lucht. Ik zie zoveel kansen voor Emmen om zichzelf te promoten. We moeten trots op onszelf zijn en we mogen best zeggen dat Emmen leuk is. Geweldig vind ik dan ook de mooi reactie die ik kreeg op mijn foto’s van het Atlas theater en van de Hondsrugtunnel, of op de foto met het felle blauwe licht van het nieuwe Raadhuisplein. Ik merk dat de inwoners trots zijn.” Of Theo tijdens al zijn reizen niet verliefd is geworden op een andere stad? “Ik vind Berlijn ook een geweldige stad, maar toch woon ik liever in ons huis in Nieuw-Amsterdam, lekker tussen de bossen. Maar ook houd ik van dit gebied om de mensen, want de mensen hier zijn harde werkers. En daar mogen we best een beetje trots op zijn.”

theo-berends.photoshelter.com