Thaibokskampioene & Asena Korsten

Thaibokster Asena Korsten (14) uit Emmen wint de ene na de andere titel. Wie is dit grote talent in deze onbekende sport? Wij spraken Asena over haar stormachtige ontwikkeling, vooroordelen en ambities.

Stormachtige ontwikkeling

De jonge topsporter heeft inmiddels titels veroverd op het NK, het EK en het Open Duits kampioenschap thaiboksen. Alsof het niets is kwam daar afgelopen week een bronzen medaille op het NK full contact karate bij. “Sinds kort doe ik ook aan karate om mijn lichaam harder te maken, het is mooi dat ik direct in de prijzen val, maar thaiboksen staat absoluut op nummer 1.” Aan welke titel ze de mooiste herinneringen bewaard? “Voor het NK moest ik 6 kilo afvallen, dat is een loodzware opgave! Op de dag voor de wedstrijd woog ik precies het streefgewicht van 52,5 kilo. Mijn lichaam voelde helemaal leeg door het strenge dieet, en toen moest ik nog 5 rondes van 2 minuten alles geven dat ik in me had! Het was enorm zwaar, maar ik ben wel Nederlands kampioen geworden. Ik ben heel trots op het hele traject."

Leven als topsporter

“Ik ga naar het Carmel College, omdat zij goed helpen school en topsport te combineren. Normaal gesproken train ik twee keer per dag, zes dagen per week. De meeste trainingen zijn gewoon in Emmen, maar soms moet ik naar Eindhoven of Spijkernisse om met het Nederlands team te trainen. Soms vind ik het jammer dat ik weinig tijd heb om met vriendinnen af te spreken, maar ze hebben gelukkig begrip voor mijn drukke schema.”

Vooroordelen

Vechtsport is niet erg populair in Nederland, wat vindt Asena daarvan? “Veel mensen hebben een negatief beeld van vechtsport. Ze denken dat wij domweg een beetje vechten en heel agressief zijn. Ik vind dat wel jammer, want het tegenovergestelde is waar. Binnen de vechtsport heerst veel respect naar elkaar, het is een technische sport die om veel training en talent vraagt. Gelukkig komen vechtsporten tegenwoordig vaker op tv en is de sport zelfs opgenomen in de Olympische Spelen van 2024, dat is een heel positieve ontwikkeling.”

Ambities

“In augustus ga ik naar Thailand voor het WK thaiboksen. Ik wil daar wereldkampioen worden, dat is voor eerst het grote doel. Mijn moeder steunt me daarin, we doen alles met z’n tweeën. Ook mijn trainster Hatice Ozyurt helpt me elke dag me goede tips en de beste trainingen. Beiden zijn echt een groot voorbeeld voor mij."

Asena Korsten met twee van haar trofeeën (eigen foto)
Asena Korsten met twee van haar trofeeën (eigen foto)

Road to Thailand

Het WK is van 3-12 augustus in Bangkok, Thailand. Wil je Asena volgen, kijk dan op Facebook of Instagram. Asena is ook op zoek naar sponsors die haar topsportcarriere naar een hoger niveau kunnen tillen – geïnteresseerden kunnen contact opnemen via haar Facebookpagina.