Sinterklaashuis Emmen & 250 vrijwilligers

Voor het vijfde jaar op rij brengen ruim 6.000 kinderen, papa’s & mama’s en opa’s en oma’s een bezoekje aan Sinterklaas en zijn Pieten in het Sinterklaashuis Emmen. Maar wist je ook dat hier ruim 250 vrijwilligers bij betrokken zijn?

5-kamer concept

Trotse bestuursleden Alexander Meijer en Bert Boer vertellen vol enthousiasme over het Sinterklaashuis Emmen, een initiatief dat vijf jaar geleden begon. “Ons doel is vanaf het begin geweest om kinderen actief kennis te laten maken met Sinterklaas en zijn Pieten. Inmiddels komen elk jaar 6.000 bezoekers een kijkje nemen in het Sinterklaashuis. Om dat in goede banen te leiden hebben Stichting Sinterklaashuis Emmen en Stichting Sinterklaas Emmen daarvoor een 5-kamer concept bedacht. Dit houdt in dat de bezoekers een rondleiding volgen door het huis, dat is ingedeeld in vijf kamers. Dit jaar hebben we een kamer waarin kinderen pakjes door de schoorsteen moeten bezorgen, een goochelkamer, een kamer met oudhollandse spelletjes, een danskamer in samenwerking met De Kunstbeweging uit Emmen en natuurlijk de belangrijkste kamer: De slaapkamer van Sinterklaas. Elk bezoek aan een kamer duurt 8 minuten, waardoor kinderen in maximaal 45 minuten een complete Sinterklaas ervaring opdoen. De reacties van de kinderen zijn ontzettend positief en hierdoor kunnen wij een groot aantal bezoekers ontvangen.”

250 vrijwilligers

Dat er heel veel voorbereiding voorafgaat aan het Sinterklaashuis mag duidelijk zijn, maar nog indrukwekkender is het grote aantal vrijwilligers dat meehelpt. “In totaal hebben we een vrijwilligersbestand opgebouwd van ruim 250 vrijwilligers. In de weken voorafgaand aan 5 december zetten zij zich belangeloos in om ieder kind een geweldige Sint-ervaring te bezorgen. Zonder hen geen Sinterklaashuis. Wij vinden het erg belangrijk dat iedere vrijwilliger getraind wordt. Daarom krijgt iedereen die een rol heeft in het Sinterklaashuis een briefing over o.a. hoe ze met de kinderen horen om te gaan. Kinderen vragen zich natuurlijk altijd van alles af, bijvoorbeeld hoe die pakjes door de schoorsteen kunnen, want die is toch veel te klein? Onze vrijwilligers hebben dan geleerd om een wedervraag te stellen, wat altijd hele leuke antwoorden oplevert.” De uitdaging blijft om elk jaar weer een nieuwe locatie te vinden. “De bibliotheek Emmen blijkt een perfecte locatie te zijn. Niet alleen is het in het centrum van Emmen en geschikt om de kamers in te richten, ook brengen we kinderen die misschien eerder niet in de bibliotheek zijn geweest in contact met boeken en lezen. Een hele mooie match!”

Begrip in Emmen

Dat het Sinterklaashuis in Emmen inmiddels een begrip in Emmen is geworden, wordt bevestigd door de bezoekers zelf. “Elk jaar hebben we 6.000 bezoekers, met soms topdagen van 1.000 bezoekers per dag. Veelal uit Emmen, maar we kennen zelfs een gezin uit Breda dat er ieder jaar een heus gezinsuitje van maakt, inclusief een meerdaags verblijf in de buurt.” De professionaliteit van het initiatief is overal zichtbaar, van de prachtige pakken van de Pieten tot aan de ingerichte kamers. “We hebben een bescheiden groep sponsoren waarmee we dit mogelijk maken en we werken ook nauw samen met de gemeente Emmen en de Winkeliersvereniging Emmen. Daarnaast vragen we ouders en opa’s en oma’s om een vrije gift, maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat het Sinterklaashuis voor ieder kind gratis toegankelijk moet zijn.”

Kom ook!

Het Sinterklaashuis is op de volgende dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

- Woensdag 25 november
- Zaterdag 28 november
- Zondag 29 november
- Woensdag 2 december