Semi-professionele dartspeler & Jan Dekker

Deze semi-professionele dartspeler uit Emmen heeft al sinds kleins af aan een passie voor de dartsport. Inmiddels draait Jan Dekker al 5 jaar in de internationale (sub) top van de sport mee.

Jan Dekker is pas 25 jaar, maar al op jonge leeftijd wist hij dat darten zijn grote passie is. "Toen ik een jaar of zes was ben ik gaan voetballen bij Emmen AV, dit heb ik tot mijn dertiende gedaan. Tot dat ik op tv het WK Darten zag met Raymond van Barneveld in de finale. Hij won uiteindelijk en ik vond dat als kind zo geweldig, dat ik aan mijn ouders vroeg of ik een dartbord in de garage mocht hebben." En zo groeide een kleine jongensdroom uit tot zijn passie. 

Wedstrijden

Twee jaar later speelde Jan zijn eerste toernooi in de buurt, al snel ging hij met zijn ouders naar allerlei toernooien door heel Drenthe. Op zijn vijftiende had hij aan alle mogelijke toernooien meegedaan en stond toen in de top 5 van de jeugdspelers. "Ik heb drie jaar in de top 5 van de jeugd mogen spelen, daarna heb ik een contract getekend bij BDO (British Darts Organisation), waar ik een aantal jaren voor heb gespeeld. Sinds kort ben ik gewisseld van bond en speel ik voor de PDC (Professional Darts Corporation). Door deze overstap kan ik nu werken aan meer publiciteit en het opbouwen van een sponsornetwerk. Enkele belangrijke sponsoren zijn bijvoorbeeld Zwaagstra Groep uit Hoogeveen en Bull's Darts. Dankzij mijn sponsoren kan ik van mijn hobby mijn werk maken."

Internationaal

"Ik vlieg zeker een keer in de twee weken naar het buitenland, vaak naar Groot-Brittannië. Daar speel ik ongeveer 25 wedstrijden per jaar. Op dit moment werk ik toe naar een zo hoog mogelijke ranking voor het WK. Daarvoor moet je minimaal in de top 50 staan voor je mag deelnemen." Naast grote internationale competities is Jan ook gewoon bij zijn eigen club te vinden in de Rietplas. "Samen met een groep darters uit de regio trainen we elke week en vertegenwoordigen we Drenthe in een nationale competitie. Voor mij gaan de grote internationale evenementen vaak wel voor, maar ik probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan de toernooien met mijn team." Voor een publiek van vijf man of 3000 man staan? Voor Jan is het hetzelfde. "Het verschil voel ik zelf niet meer, ik focus me op het spel. Al is de sfeer in een zaal van 3000 man natuurlijk wel fantastisch."

Meer weten over Jan Dekker?

Ga naar zijn website en ontdek de nieuwsitems waarin hij terugblikt op wedstrijden en meer.