Griendtsveenpark & Joke Kluit

Het Griendtsveenpark is een prachtig dierenparkje gelegen op de grens tussen Erica en Schoonebeek in het Amsterdamscheveld. Dankzij de inzet van de vrijwilligers krijgt het park steeds meer een regionale functie.

Het Griendtsveenpark

Het Drentse Griendtsveenpark is een prachtig dierenparkje gelegen op de grens tussen Erica en Schoonebeek in het Amsterdamscheveld. In 1985 is het park opgezet door een initiatief van een groep enthousiaste vrijwilligers met een groot hart voor de natuur. Joke Kluit is als voorzitter van het Griendtsveenpark het gezicht van deze groep vrijwilligers.

Het park is gratis toegankelijk en geeft bezoekers, vooral de kinderen, de mogelijkheid in contact te komen met dieren zoals schapen, kippen, herten, lama’s, ganzen en pauwen. Het contact tussen mens en dier staat centraal, met het genieten van dieren in de natuur als uitgangspunt. Terwijl de dieren rustig grazen in de dierenweides kunnen kinderen zich vermaken op de vele speeltoestellen of het gezin in alle rust een broodje eten aan één van de picknicktafels.


Een regionaal karakter

Het park is opgericht op grond achter woningen wat door de Griendtsveen maatschappij aan de buurtbewoners verhuurd werd. Bij enkele bewoners ontstond het idee hier hobby matig een dierenparkje te beginnen. Na 30 jaar is dit uitgegroeid tot het huidige park en bezoeken jaarlijks circa 5.000 mensen het park.

Het park heeft altijd een buurtrelatie gehad. Gezamenlijk de schouders er onder; kinderen op de lagere school en hun ouders helpen in hun vrije tijd het park opzetten en onderhouden. De bekendheid is inmiddels gegroeid naar buurten en dorpen in de regio, waardoor het parkje steeds meer een regionaal karakter krijgt. 

 

Functie en bezoekers

Ook de functie van het park wordt steeds verder uitgebreid. Kinderen komen hier met hun ouders en grootouders, scholen geven leerlingen in het park praktijk onderwijs en één dag in de week komt de Noorderbrug met cliënten met een handicap die onder begeleiding werkjes in gebouwen en op het terrein doen.

Bezoekers spreken vol lof over het park. Dit stimuleert de vrijwilligers nog meer het belangrijke werk te doen zoals de verzorging van de dieren en het onderhoud aan onder meer de verblijven en speeltoestellen.

Stichting Griendtsveenpark

Het Griendtsveenpark werd jaren aangestuurd door de Buurtvereniging, maar is inmiddels een zelfstandige stichting. Het bestuur van Stichting Griendtsveenpark zet zich in voor een langdurig voortbestaan van het park, bij voorkeur met behoud van gratis toegang. Het doel is veel mensen en kinderen te laten genieten van dieren in een natuurlijke omgeving.