Gitarist van muzikaal Nederland & Bernard Gepken

Deze muzikant die inmiddels de vaste gitarist is van Daniel Lohues, is vaker in de Randstad te vinden dan in zijn woonplaats Emmen. Toch is het altijd weer een klein geluksmomentje als de 28-jarige Bernard Gepken na een optreden of studiosessie weer terug mag maar zijn Emmen.

De regio Emmen heeft een apart plekje in het hart van deze Drentse muzikant, maar waarom eigenlijk? "Ik ben hier in Drenthe op mijn plek. Sinds een paar jaar woon ik in Emmen en ik ben geboren in Barger-Compascuum. Hier voel ik me thuis, wat ik trouwens nog best vaak moet verdedigen. Dan vragen mede muzikanten mij "Waar in Amsterdam woon je?" Ze gaan er dan vanuit dat ik in de Randstad woon. Het gevolg is dat ik altijd moet uitleggen waarom ik na elk optreden en elke studiosessie toch weer in de auto stap en vaak om 03:00 uur 's nachts thuis ben en mijn gitaar en versterker nog moet uitladen. Het is voor mij eigenlijk ook een buffer momentje, de rit weer naar huis."

Bandjes, ervaring en Daniel Lohues

Waar het allemaal begon met de mondharmonica-melodie van "Op fietse" van de band Skik, is Bernard Gepken nu uitgegroeid tot een artiest die het hele land doorrijdt. "Als jongen van 17-18 jaar was ik bijna iedere maandag te vinden in de Brasserie, tijdens de wekelijkse Monday Night Music Club. Veel jongeren met bandjes, gezellige jamsessies en ik heb daar enorm veel geleerd. Sinds die tijd heb ik veel gespeeld, ervaring opgedaan, ook in verschillende bandjes. In die tijd kende ik Daniel Lohues al en leende ik af en toe voor opnames zijn gitaren, die toen natuurlijk veel beter waren dan de mijne. Nu sinds een jaar of vijf kan ik echt leven van mijn muziek. Daniel liep al een tijdje rond met het idee om mij te vragen als zijn vaste gitarist. Toen deze kans zich voordeed, heb ik mijn bijbaantje opgezegd en heb ik o.a. 4 jaar met Daniel getoerd en meegespeeld op zijn laatste vier albums. Echt te gek."

Geluk(smomentje)

Komende periode is Bernard Gepken weer druk bezig met verschillende optredens en sessies. "Vanaf oktober ga ik met Maaike Ouboter op theatertoer door Nederland en België. Sinds deze maand treed ik ook een aantal keer op met Henny Vrienten, bekend van de band Doe Maar, met wie ik zijn laatste album het opgenomen. Maar daarnaast doe ik ook veel studiosessies, speel ik in bands, bij verschillende artiesten en schrijf ik veel." Ondanks deze drukke periode schreef Bernard de muziek voor de geluksfilm (hieronderte zien). "Het idee van een film waarin het positieve onder de aandacht wordt gebracht, sprak mij heel erg aan. Er wordt vaak negatief gesproken over Emmen, maar ik woon liever in een gemeente die verder van de zee afligt, dan een waar er veel criminaliteit is. Deze film was voor mij ook wel een uitdaging, ik schrijf vrijwel nooit instrumentale muziek, maar het creatieve proces vind ik erg tof. Ik houd wel van uitdagingen.” En wat is dan Bernard's eigen geluksmomentje? "Als ik na een lange dag werken (s'nachts) weer thuiskom. Ik had laatst 6 dagen achter elkaar studio-opnames, dan is het onmogelijk om tussendoor naar huis te gaan. Toen ik terug reed, ging ik daar met zo'n fijn gevoel weg, in de wetenschap wat we de afgelopen paar dagen gedaan hadden, en met het vooruitzicht om weer naar huis te gaan. Dat was denk ik echt wel mijn geluksmomentje."