Foto Emmen & Henk Zwols

Op elk evenement in Emmen kun je hem spotten: Henk Zwols. Als amateurfotograaf legt hij de mooiste momenten vast, die hij deelt op zijn facebookpagina FotoEmmen.

Passie

Begin jaren 80 begon hij met fotograferen, vooral tijdens vakanties, maar sinds 2010 is fotografie een passie geworden van Emmenaar Henk Zwols. Voor zijn vijftigste verjaardag kreeg hij van zijn vrouw een spiegelreflexcamera cadeau en van zijn kinderen een fotografiecursus. “Toen is het begonnen,” aldus Zwols. “Het is toch wel erg leuk om je foto’s te delen met anderen. Ik ben begonnen met mijn foto’s te plaatsen op mijn eigen Facebookpagina, maar dat is toch wel persoonlijk. Vandaar dat ik de pagina FotoEmmen heb aangemaakt. Henk Zwols Fotografie vond ik te overdreven, want ik ben maar een amateur zeg ik altijd. Fotografen uit de regio waar ik tegenop kijk zijn bijvoorbeeld Theo Berends, Paul Barelds of Peter Pol. Het werk van Saskia Boelsums vind ik ook geweldig. Deze mensen zijn echte toppers!”


Zonsondergang Erm

“Ik denk de hele dag in foto’s. Als ik een dagje op stap ben met mijn vrouw en zij zegt “Kijk daar die mooie bloemen”, dan denk ik er al over na of ik er een mooi plaatje van kan maken. Daarom heb ik ook bijna altijd mijn camera bij me. Een zonsondergang vind ik een van de mooiste momenten om op de foto te zetten. Vooral bij water is natuurlijk mooi, dan zie je de reflectie van de ondergaande zon. Ik fotografeer graag bij de Sleenerstroom, daar heb je nog vrij uitzicht. Ook verzin ik af en toe een serie, zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met bloemetjes die op plekken staan waar ze eigenlijk niet horen. Of mensen fotograferen die in Wildlands gekleed gaan in kleding met een dierenprint. Het nadeel is wel dat nu ik dat heb gedaan, ik er niet meer vanaf kom, ik zie nu overal printjes. Een tip voor anderen die willen beginnen met fotograferen: Ga eens naar een plek met bloemen en insecten en probeer er mooie foto’s van de maken. Gebruik een macrolens om ze groot in beeld te krijgen. Neem de tijd om te observeren, dit is rustgevend”

Ik denk de hele dag in foto’s.

Oogcontact

Nu het zomerseizoen is begonnen, zijn er ook weer tal van evenementen en festivals met leuke momenten om vast te leggen. “Ook erg leuk om te fotograferen zijn mensen die genieten op een leuk festival. Leven in de brouwerij, daar ben ik altijd naar op zoek. Je kunt niet iedereen vastleggen, vaak merk je wel aan het oogcontact met iemand of die persoon op de foto wil. Zo niet, dan moet je daar ook respect voor hebben. Dus ik heb nog genoeg om vast te leggen deze zomer. En anders ga ik een middagje fotograferen in Wildlands!”

Meer over FotoEmmen? Ga naar de facebookpagina FotoEmmen.