De ECO SHOW & René Katerbarg

Een docent Economie aan het Hondsrug College in Emmen die zijn leerlingen het vak leert door het maken van grappige sketches in de vorm van video’s. Maak kennis met René Katerbarg van De ECO SHOW!

Lessen online

Het is alweer 5 jaar geleden sinds René Katerbarg zijn eerste video online zette, maar inmiddels worden zijn video’s bekeken door heel het land. “De eerste video die ik maakte was eigenlijk een PowerPoint van de les met een voice-over. De reden erachter was het examen van mijn leerlingen. Tussen de laatste les en de examens zaten 6 weken, dus om de moeilijkste stof nog wat op te frissen plaatste ik die video. De reacties waren direct heel positief, leerlingen vroegen zelfs om meer video’s.”

Hoe gekker de video, des te beter de leerlingen het onthouden.

Grappige sketches

Uiteindelijk is die ene video uitgegroeid tot een eigen concept, namelijk de ECO SHOW. “Samen met Jeroen Lamberts (ook docent Economie aan het Hondsrug College) en Roy Keuter maken we video’s voor het vak economie, waarbij we ons vooral op het VMBO richten, maar die ook prima geschikt zijn voor havo en vwo. Dit hebben we de ECO SHOW genoemd. We filmen vaak voor een greenscreen, waardoor we allerlei gekke achtergronden kunnen gebruiken, zoals de skyline van New York of de studio van Nederland 1. Ons doel is om video’s te maken die beeldend en duidelijk zijn, maar vooral ook leuk om naar te kijken. We merken dat leerlingen de stof beter onthouden als we een onderwerp op een grappige manier uitleggen, hoe gekker hoe beter! We kunnen per video ook zien op welke momenten iemand afhaakt en welk deel extra goed bekeken wordt. Leerlingen spoelen video’s terug om de grapjes nogmaals te bekijken of de samenvatting.”

Steeds populairder

Of lesvideo’s de toekomst hebben? René denkt van wel. “Vanuit heel Nederland krijgen we reacties op onze video’s, zowel van leerlingen als van docenten. Zelfs verzoekjes of we een bepaald onderwerp onder de aandacht willen brengen, te gek!” Inmiddels staan er tien video’s online, maar als het aan René ligt komen er nog veel meer. “We filmen en ontwikkelen alles zelf, dus daardoor hebben we niet altijd tijd om nieuwe video’s te maken. Nu werken we daar vooral aan in onze vakanties, maar uiteindelijk willen we wel naar een nieuwe video per maand toe werken. Want hoe leuk is het om leerlingen ‘per ongeluk’ wat te leren door een video?”

Bekijk hier de meest recente video van De ECO SHOW