Componist en trombonist & Arjan Linker

Hij studeert nog aan het Hondsrug College, maar de 16-jarige Nieuw-Amsterdammer Arjan Linker mag zich nu al componist en trombonist noemen van de grootste muzikale ensembles van Nederland.

Compositiewedstrijd

Het begon allemaal toen Arjan deelnam aan de compositiewedstrijd ‘Op weg naar het Nieuwjaarsconcert’ van het Nederlands Blazers Ensemble. Arjan: “Het doel van deze wedstrijd is jongeren kennis laten maken met het componeren van muziek en vervolgens het coachen van jong talent. Ik heb drie jaar geleden voor het eerst meegedaan en ik heb twee keer de Koninklijk Conservatoriumprijs voor jonge componisten gewonnen, voor de beste ambachtelijke compositie. De stukken die ik toen geschreven heb, daaraan heb ik gewerkt met een compositie docent. Toen wij tevreden waren over het stuk heeft het Nederlands Blazers Ensemble het uitgevoerd. Dat is natuurlijk te gek, dat zo’n beroemd ensemble jouw muziek speelt!”

Metropole Orkest

Deze overwinning smaakte naar meer. “Na de wedstrijd heb ik nagedacht of ik verder wilde met componeren en al snel daarna kwam een kans om voor het Metropole Orkest te schrijven. Het Metropole Orkest organiseert elk jaar een Arrangers Session, voor arrangeertalent. Dit is een dag waarop arrangeurs in contact kunnen komen met het orkest. Ik deed mee aan de Junior Arrangers Session. Eigenlijk is het een soort kweekvijver voor talenten. Ik heb mij aangemeld om voor het Metropole Orkest te mogen schrijven en gelukkig mocht ik dat doen. Het orkest heeft toen ook echt mijn stuk uitgevoerd.” Dat Arjan zowel als componist en als trombonist populair is mag duidelijk zin. Ook valt hij regelmatig in bij andere orkesten. “Op zaterdag moet ik eigenlijk voetballen, dat vind ik ook erg leuk om te doen, maar ik heb er steeds geen tijd voor. Ik heb dit jaar nog maar 4 of 5 keer gespeeld. Ik speel op dit moment in het Jong Nederlands Blazers Ensemble Oost, het Young Trombone Collective en het Drents Jeugd Orkest.”

Het is te gek dat het Nederlands Blazers Ensemble jouw muziek speelt!

Lokaal Talent Festival

Naast zelf muziek maken is Arjan ook bezig met een evenement voor muzikanten uit Drenthe. “Op 11 juni organiseert De Kunstbeweging uit Emmen een Lokaal Talent Festival. Ik organiseer hiervoor samen met hen het trombone onderdeel. Er komen allerlei orkesten optreden vanuit heel het land, ik ga als solist met het Harmonie Euterpe Emmen het trombone concert van Rimsky Korsakov ten gehore brengen en Remko de Jager geeft een tromboneworkshop voor amateurtrombonisten uit de regio Emmen. Deelname is gratis en ’s avonds gaat tijdens het concert een nieuw werk van mij voor acht trombones in première. Het wordt echt een hele gave dag waarop alles draait om muziek maken, ik heb er zin in!”

Kijk op www.dekunstbeweging.nl voor meer informatie over het Lokaal Talent Festival.

RTV Drenthe: Arjan schrijft muziekstuk voor het Metropole Orkest