Bestsellerauteur & Roel Grit

Zijn boek Projectmanagement begon ooit vanuit een behoefte voor het Hoger Onderwijs. Inmiddels mag Emmenaar Roel Grit zich bestsellerauteur noemen met maar liefst twintig titels op zijn naam.

Wat is projectmanagement

Het begon allemaal toen Roel Grit gevraagd werd als projectleider voor een nieuwe opleiding aan Hogeschool Drenthe, nu bekend als Stenden Hogeschool in Emmen. In een opleiding die hij ontwikkelde met andere docenten moest ook projectmanagement aanbod komen. Roel: “Projectmanagement was ruim twintig jaar geleden nog een redelijk vage term en er waren geen duidelijke boeken over. Ik ben toen begonnen met allerlei informatie te verzamelen, om hier vervolgens structuur in aan te brengen. Met mijn achtergrond in de Fysische Chemie en automatisering heb ik altijd behoefte gehad aan structuur en ik vond dat structuur ook erg belangrijk was voor het boek. Uiteindelijk heb ik het naar Noordhoff Uitgevers gestuurd en binnen 3 maanden had ik mijn eigen boek in handen. Het werd uitgegeven en inmiddels is het boek Projectmanagement ruim 350.000 keer verkocht.”

Elk jaar bestsellerauteur

Bij 20.000 verkochte exemplaren spreken we van een bestseller. Met maar liefst twintig geschreven boeken en enkele uitschieters zoals Projectmanagement, mag Roel zich terecht een bestsellerauteur noemen. “In de tijd dat ik mijn eerste boek schreef, was ik daarnaast ook nog docent en had ik een eigen automatiseringsbedrijf. Daar moest ik keuzes in maken, want het volgende idee voor een boek drong zich alweer aan. De combinatie van onderwijs en schrijven is voor mij een goede balans, aangezien alleen schrijven soms best eenzaam kan zijn. Tijdens de lessen Project- of Informatiemanagement doe ik nieuwe ideeën op en kan ik even uit mijn schrijf-cocon komen. Tegenwoordig heb ik mijn passie en interesse voor scheikunde ook weer opgepakt, in de vorm van colleges die ik op dat gebied geef.”

Alles interessant

Aan de titels van zijn boeken (o.a. Zo doe je onderzoek, Management en logistiek en Ontdek de muziek!) is te zien dat Roel een enorm brede interesse heeft. “Mijn probleem is soms wel dat ik alles interessant vind en dat meen ik echt. Ik wil weten hoe iets in elkaar zit, waaruit het bestaat, enzovoort. En als ik iets niet weet, dan zoek ik een partner op. Veel van mijn boeken heb ik met een partner geschreven. Bijvoorbeeld Management en logistiek. Ik heb weinig verstand van logistiek, maar mijn partner Jan de Geus wel.” Op de vraag welke boeken we nog van hem kunnen verwachten: “Er wordt als auteur van je verwacht dat je elke 4 á 5 jaar een nieuwe druk uitbrengt en gezien het aantal boeken dat ik geschreven heb, ben ik daar eerst wel even zoet mee. Verder schrijf ik elke twee weken de column ‘Grittologie’ voor Emmen.nu, wat echt een hobby is geworden. Daarnaast ben ik twee jaar terug opa geworden en daar geniet ik ook ten volste van.”

In Emmen blijven

Roel’s wortels liggen in Emmen en voorlopig blijft dat ook zo. “Natuurlijk geef ik wel eens gastcolleges op ander hogescholen, maar in Emmen voel ik me op mijn gemak. Ik ben in Emmermeer geboren en getrouwd met mijn schoolvriendin, die ook in Emmen is geboren en getogen. Ondertussen heb ik wel in andere steden gestudeerd en gewerkt, maar ik ben altijd teruggekomen. Wat ik zo fijn vind aan het wonen en werken hier is dat ik mensen op straat herken en even goeiedag kan zeggen. Hier ben ik op mijn plek.”