Ambassadeur van het Bargerveen & Erik Bloeming

Met ruim 20 jaar natuurervaring is Erik Bloeming een echte ambassadeur geworden van het Bargerveen. “Elke dag is anders, je weet nooit welke verrassingen het gebied je vandaag weer gaat brengen.”

Het veld in

Erik Bloeming (eigenaar Meeting Nature) zet zich in voor het Bargerveen vanuit het project ‘Natuurpark Ranger’. “Vanuit dit project zet ik mij samen met andere partijen in voor het bekender en aantrekkelijker maken van dit gebied voor de toerist en recreant. We proberen om mensen letterlijk het veld in te krijgen en ze te laten zien hoe Staatsbosbeheer het hoogveengebied Bargerveen weer herstelt na de verveningen in de vorige eeuw. Daar ben ik nu sinds 2013 mee bezig en inmiddels is dat zelfs een grensoverschrijdende samenwerking geworden, we zetten ons in voor het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland. Een voorbeeld van een activiteit die we organiseren is de Veenlandexpress. We gaan dan met een huifkar het gebied in onder leiding van een gids. Erg leuk voor groepen, maar door de lift in de Veenlandexpress  is het gebied ook toegankelijk voor mindervaliden en zelfs rolstoelgebruikers. We zijn nu zelfs bezig met een nieuwe huifkar waardoor bedlegerige mensen ook het gebied kunnen bezoeken. Voor volgend jaar verwachten we dat we met dit arrangement ook over de grens kunnen, dankzij een INTERREG project (subsidie door grensoverschrijdende samenwerking). Dan kunnen we het gebied echt aan beide kanten van de grens goed laten zien.”

Gebiedsvoorlichting

Het belangrijkste doel waaraan Erik werkt is gebiedsvoorlichting. “Staatsbosbeheer is sinds 1968 bezig om het hoogveen te herstellen en we zien hiervan de gevolgen voor de natuur. We meten dit aan de hand van natuurwaarden, bijvoorbeeld hoeveel soorten dieren en planten er zijn in het gebied. Op dit moment werk ik samen met 1800 andere vrijwilligers in het hele land aan de nieuwe Nederlandse Vogel Atlas. Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld heel goed zien welke vogels het de afgelopen 20 jaar in het Bargerveen goed of minder goed hebben gedaan en uitzoeken wat hiervan de redenen zijn, dus het is een goede graatmeter voor onze inspanningen. Ik durf zelfs wel te zeggen dat we in het Bargerveen een aantal unieke diersoorten en planten hebben. Zoals de Grauwe Klauwier, een broedvogel die zeldzaam is in Nederland, maar waarvan je 15 procent van de gehele Nederlandse populatie in het Bargerveen kunt vinden. Maar ook de Lange zonnedauw, een vleesetende plant die in de rest van Nederland niet voorkomt. Het Bargerveen is een ‘gezond gebied’, met een grote biodiversiteit. Ook heel trots zijn we op de Kraanvogel, waarvan er in dit broedseizoen voor het eerst meerdere paartjes zijn gespot binnen de grenzen van het Natuurpark Veenland. Daar kan ik zo van genieten als we weer een unieke dier- of plantensoort ontdekken. In het Bargerveen doen we dat overigens in nauwe samenwerking met tientallen vrijwilligers van Staatsbosbeheer Het Veenland. Geweldig!”

Ik geniet ervan als we weer een unieke dier- of plantensoort ontdekken.

Aanbod

“Ik zeg altijd, er is genoeg om meer dan een dag van te genieten. Veel toeristen die ik spreek zijn verbaasd over de natuur die ze hier ontdekken. Mensen uit het midden en westen van het land zijn wel bossen of heide gewend, maar de natuur zoals is het Bargerveen kennen ze niet. Ik denk dat wij de toeristen zeker een aantrekkelijk gebied kunnen aanbieden, waarin zij minimaal een week kunnen verblijven. Bijvoorbeeld een fiets- of wandeltocht door Natuurpark Veenland en daarmee het Bargerveen, maar ook door alle Bed & Breakfast’s en campings die we hebben. Combineer dat met een dagje winkelen of het bezoeken van bijvoorbeeld het Veenmuseum en je hebt wat mij betreft de ideale vakantie te pakken.”

Meer over het Internationale Natuurpark Veenland en het Bargerveen? Kijk op www.natuurpark-veenland.eu/nl/ of www.meetingnature.nl.