Zangeres & Carina Vinke

Alt-Mezzo Carina Vinke wordt geprezen om haar prachtige zangstem, waarmee ze zowel heel hoog als laag kan zingen. Over de hele wereld treedt ze op, maar stiekem is ze heel blij dat ze in Emmen anoniem over straat kan. Maak kennis met Carina Vinke!

Nationaal Kinderkoor

Carina was 9 jaar oud toen ze in Erica in een kinderkoor zong en van de dirigente auditie mocht doen voor het Nationaal Kinderkoor. Ondanks dat ze geen muziekinstrument bespeelde of noten kon lezen, werd ze toegelaten. Ze vertelt: “Dat waren eigenlijk wel de voorwaarden, maar puur op mijn stem mocht ik toch door. Ik heb hard moeten studeren om het notenschrift te leren lezen en piano te spelen.” Het oefenen heeft zijn vruchten afgeworpen, want toen Carina 15 was verhuisde ze naar Den Haag om aan het Koninklijk Conservatorium te gaan studeren. Na 20 jaar in de hofstad te hebben gewoond, ging ze toch weer terug naar het oude nest.

Thuis in Erica

Sinds twee jaar woont Carina (met man en kinderen) weer in Erica. “Het is hier zo relaxed. We kunnen vrijstaand wonen, hebben alle ruimte om huis en onze twee actieve zoons kunnen rennen, klimmen en springen met vriendjes. Voor onze kinderen is dit echt de beste plek, ook omdat we zo dichtbij familie zitten.” Zelf ervaart Carina het ook als een fijne plek. Ze vertelt: “In het westen van het land krijg ik veel meer impulsen en informatie. Daardoor voel ik dan een bepaalde competitiedrang. Dat valt hier helemaal weg. Hier kan ik veel beter vanuit mijn eigen kracht stappen maken, in plaats van het idee te hebben dat ik mezelf moet bewijzen. Daardoor kan ik meer de diepte in.” Lachend: “En er komen hier trekkers langs, in plaats van trams met allerlei reclame en aankondigingen.”

In de spotlights

Ook al is Erica een heerlijke plek, voor haar werk reist Carina met alle liefde de hele wereld over. “Ik zou het liefst zo veel mogelijk willen optreden! Meer operaproducties, meer zingen, een nog beter niveau: daar droom ik van. Mijn type stem ontwikkelt zich juist naarmate je ouder wordt. Dat heeft niet alleen met oefenen, maar ook met rijping en leeftijd te maken. Bepaalde tonen die 7 jaar geleden echt heel moeilijk waren, schud ik nu zo uit m’n mouw.” Maar is ze dan nooit zenuwachtig voorafgaand aan een optreden? “Zeker wel! Ik heb altijd gezonde spanning en angst van tevoren. Je staat toch voor veel mensen en je musiceert samen met wel 100 instrumentalisten. Als ik de eerste tonen zing en deze raak zijn, gaat de rest van de avond vanzelf.”

Carina Vinke; fotocredits: Wouter van den Brink
Carina Vinke; fotocredits: Wouter van den Brink

Binnenkort treedt Carina op in de buurt

Op zaterdag 4 november a.s. zingt ze met het Toonkunstkoor Emmen de Petite Messe Solennelle van Rossini in de Grote Kerk. Bekijk www.toonkunstkooremmen.nl voor meer informatie.

Op zaterdag 18 november a.s. soleert ze samen met anderen in een uitvoering van het oratorium Elias van Mendelssohn. Dit is in de Goede Herderkerk in Emmen.

Meer weten over alt-mezzo Carina Vinke? Ga dan naar haar website.