Plan B

Frank Arling en zijn collega's hebben zichzelf een doel gesteld: de leegstand in Emmen-Centrum terugdringen. Het initiatief Plan B helpt ondernemers om winkel- en horecaconcepten te testen en op termijn een eigen pand kunnen betrekken. Maak kennis met Frank!

Wat voor initiatief zijn jullie gestart en hoe heet het?

"We zijn een anti-leegstandinitiatief, genaamd plan B en we richten ons vooralsnog op Emmen-Centrum."

Wie zijn de initiatiefnemers?

"Als eerste noem ik Alya Assen, die heeft echt vanaf begin af aan de kar getrokken. Verder Floor Ziegler, zij is ‘stadsmaker’ en helpt Plan B op te starten. Alya en Floor zijn de grondleggers, daarna hebben wij het overgenomen. Met wij bedoel ik Heleen Maatje, Marlinda Herbers en mijzelf." 

Hoe en wanneer is het idee voor dit initiatief ontstaan?

"Floor kwam begin 2017 spontaan op bezoek bij wat toen nog Growing Workplace heette (nu Growing Emmen red.) Zij doet onderzoek naar centra in middelgrote steden en er was direct een klik met Alya. Samen hebben zij in een mum van tijd ‘Winkel voor een week opgericht’. Dat was heel succesvol en daaruit is Stichting Plan B ontstaan."

Frank Arling in het pand van Plan B (eigen foto).
Frank Arling in het pand van Plan B (eigen foto).

Voor wie is Plan B?

"Voor iedereen die interesse heeft in retail of hulp nodig heeft bij ondernemen in het centrum van Emmen."

Wat is het doel van Plan B?

"Wij hopen bij te dragen aan het verminderen van leegstand en meer activiteiten en gezelligheid in het centrum te genereren."

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

"Onlangs was er een zorgorganisatie op zoek naar vakantiekrachten. Zij zochten een ruimte om een huiskamer na te bootsen en in ontspannen sfeer werknemers te werven. Plan B heeft geholpen dit te realiseren tijdens de Warenmarkt in Emmen-Centrum. In korte tijd hebben ze alle openstaande vacatures ingevuld!"

Werken jullie samen met andere organisaties?

"Om mensen met een hulpvraag aan de juiste partij te verbinden heb je een groot netwerk nodig. Op dit moment werken we samen met de Rabobank en de Gemeente Emmen. Sinvest stelt het pand voor een jaar ter beschikking, daar zijn we erg blij mee. Verder staan we open voor zoveel mogelijk andere samenwerkingspartners, denk hierbij aan vastgoedeigenaren, ondernemers uit het centrum, partijen die helpen bij ondernemen etc."

Wat voegt Plan B toe aan Emmen?

"Volgens mij het zijn wij het enige private initiatief dat zich bezig houdt met de invulling van Emmen-Centrum. Iedereen heeft baat bij een levendige stadskern, wij dragen daar hopelijk een steentje aan bij."

Welke behoefte vervult het initiatief?

"Er zijn veel mensen die een goed ondernemersidee hebben, maar afgeschrikt worden door hoge startkosten of vragen waar het antwoord op uitblijft. We willen daarin begeleiden en een opstapje bieden. We hopen dat deze ideeën uitgewerkt kunnen worden en de ondernemers op termijn een eigen pand in het centrum kunnen betrekken."


Zou je de lezers van dit interview nog iets willen zeggen?

"In oktober gaat ons pand aan de Kleepassage 6 (voormalig Heren De Wit) open. We nodigen iedereen uit om langs te komen om een bijdrage te leveren, hulpvraag te stellen of van de creatieve horeca- en winkelconcepten te proeven die in het pand plaatsvinden!"

Meer over Plan B?

Je kunt dit mooie initiatief volgen via Facebook.