Workshop Programmeren voor kinderen in de bibliotheek

  • Bibliotheek Emmen

In samenwerking met App Kids Studio organiseert Bibliotheek Emmen op woensdagmiddag 4 april een zgn. CoderDojo voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. De kinderen leren programmeren in Scratch. Deze workshop is bedoeld voor kinderen die nog niet bekend zijn met programmeren, maar ook kinderen die al enige ervaring hebben en een nieuwe uitdaging willen hebben. De workshop is gratis en start om 14.30 uur. Kinderen moeten wel vooraf aangemeld worden.

Scratch
Scratch is gratis software die ontwikkeld is om te leren hoe computers werken. De speelse presentatie, alsof je met Lego aan het bouwen bent, maakt het toegankelijk voor iedereen die kan lezen. Het toepassingsgebied is enorm breed, bijvoorbeeld animatie, rekenen, verhalen, games, simulatie en muziek. Programmeren in Scratch lijkt echt op Lego. Door blokken met programmeercode ’s  aan elkaar te klikken maak je eigen programmeerprojecten.

Scratch helpt jonge mensen creatief te leren denken, systematisch te redeneren en samen te leren werken. Het stelt ze in staat -zonder programmeerervaring- de basisprincipes van programmeren op een leuke en educatieve manier onder de knie te krijgen.

CoderDojo
CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo's.

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen like-minded mensen, delen deelnemers waar ze aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen.

Wil je meedoen aan deze workshop: stuur dan snel hier een mail naar toe of geef je op via de balie in de bibliotheek van Emmen. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Meer informatie op de website van Bibliotheek Emmen.