Tentoonstelling in Bibliotheek Emmen: ‘Het onderwijs in de naaldvakken’

  • Noorderplein 101

In de Bibliotheek Emmen staat tot het eind van de maand september een  tentoonstelling met de titel: ‘Het onderwijs in de naaldvakken’. In een vijftal vitrines is  o.a. (onder) kleding te zien, met de hand gemaakt tussen 1930 en 1940.

Onder naaldvakken werd verstaan: breien, haken en naaien. In de jaren '30 van de vorige eeuw werd alles zonder  machines gemaakt. De meisjes maakten ondergoed en bovenkleding met de hand en moesten diverse technieken beheersen. Er zijn dan ook proeflappen te zien met knoopsgaten, zakken, stof versieren etc.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de werkstukken uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. De getoonde stukken komen uit de nalatenschap van mw. Dien Lennips, lerares naaldvakken aan de Vakschool voor Meisjes te Coevorden.

De Vakschool voor meisjes te Coevorden

Op 1 september 1919 startte de school met 35 leerlingen in het catechisatielokaal van de gereformeerde kerk in Coevorden. In 1924 kreeg de school de beschikking over een monumentaal gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de Coevorder architect Benninck.

De leerlingen kregen o. a. les in 'costuum- en lingerienaaien, waschbehandeling, de gewone en de fijne keuken en de huishoudelijke administratie'. De doelstelling, verwoord in een jubileumuitgave t.g.v. het tienjarig bestaan, luidde: “Een vrouw, die goed koken kan, die de naald weet te hanteeren bij het verstelwerk en ook kan maken japonnen voor zich zelf en kleeding voor jongens en meisjes, is in een burgergezin toch maar veel waard”.

De school was neutraal-bijzonder en bestuurs- en personeelsleden waren uit verschillende kerkelijke en politieke groeperingen afkomstig.  Omdat het voeren van een huishouding voor iedere vrouw van belang werd geacht, bezochten ook oudere meisjes met een ulo- of hbs-diploma nog enkele jaren de Vakschool. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg de school steeds meer het karakter van een normale huishoudschool. In 1988 volgde een fusie met de Lagere Technische School. 

Openingstijden

De tentoonstelling ‘Het onderwijs in de naaldvakken’ is te zien tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Emmen.