Tentoonstelling Kosmotroniks

  • De Fabriek - Ermerweg 88b

Harry Arling 25 jaar kunstenaar

Dit jaar is een jubileumjaar voor Harry Arling (Emmen, 1965), hij is 25 jaar kunstenaar. Harry Arling was van jongs af aan al een enthousiaste modelbouwer. Vanuit deze voorliefde zijn eind jaren tachtig de Kosmotroniks ontstaan. Kosmotroniks zijn ruimtelijke objecten, soms voertuigen, soms dieren, soms gewoon objecten, die bestaan uit modelbouw onderdelen in combinatie met afvalmateriaal.

Kosmotroniks

Het maken van een nieuwe Kosmotronik is een zeer tijdrovend proces. Als Harry Arling begint met het bouwen van een nieuwe Kosmotronik, weet hij nog niet wat hij gaat maken. De beschikbare materialen bepalen gaandeweg het ontstaansprocesproces. Het vergt geduld, creativiteit en vakmanschap. Zo wordt elke Kosmotronik een uniek object, ontstaan vanuit Harry’s fantasie. De Kosmotroniks staan symbool voor een eeuwenoude wens van de mens: het vliegen in de lucht, al dan niet met behulp van een zelf gecreëerd voertuig. Kosmotroniks prikkelen de fantasie en confronteren de mens met de (technische) vooruitgang. De bestuurders van de fantasievoertuigen worden gekenmerkt door lef, kennis en grensoverschrijdend denken. Zij zijn één met het materiaal en zijn zich ervan bewust dat hun presentaties voortkomen uit samenwerken. Het één kan niet zonder het ander.

Harry Arling kreeg in 1991 zijn eerste expositie in Groningen. Al snel volgden exposities door heel Nederland. Ook verzamelaars hebben zijn werk opgenomen in hun kunstcollectie. De tentoonstelling omvat nieuw werk en een aantal bruiklenen, zodat er een overzicht te zien is van 25 jaar kunstenaarschap.

Tentoonstelling Kosmotroniks 15 juli t/m 3 september 2017

De Verdieping 

Opening zaterdag 15 juli om 15.30 uur