Museumtour in Kersfsfeer

Even er uit op tweede kerstdag en toch in kerstsfeer de dag doorbrengen: dat kan met de museumtour in Drenthe en Groningen. Bij Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht kan de expositie "Bijbels en Iconen" bezocht worden en vervolgens het "Kerstdiorama", de grootste kerststal van Europa in het Klooster in Ter Apel. 

Beide musea zijn op tweede kerstdag 's middags tussen 13.00 en 17.00 uur geopend en kunnen natuurlijk op eigen gelegenheid bezocht worden. Maar er kan ook gekozen worden voor een volledig verzorgde bustour met kerstversnaperingen in beide musea en het bezichtigen van de daar aanwezige exposities.

Vanaf 12.00 uur staat op het parkeerterrein van het Hampshirehotel in Emmen een bus van Lanting, die om 12.30 uur vertrekt en dan eerst koers zet naar het Klooster in Ter Apel. Daar wordt koffie/thee of gluhwein aangeboden en heeft men ruim de tijd om het kerstdiorama te bekijken.

het klooster in Ter Apel

Op een tableau van ruim 60 m2 is het tafereel nagebouwd, waarin het hele kerstverhaal wordt uitgebeeld door een groep van 1500 figuren. In het kerstdiorama wordt het leven van alledag uitgebeeld in Bethlehem. Naast natuurlijk de kerststal waar Jezus geboren werd, is er een marktplein te zien met veel kooplui, maar 
ook de omliggende velden met herders en schaapskudden. Er is een meer met vissers, en de woestijn met rondtrekkende nomaden. Uiteraard zijn er de drie wijzen uit het oosten met hun dienaren, kamelen, paarden en olifanten in aantocht en ook Herodus met zijn Romeinse soldaten die een volkstelling houden, is in het tableau te zien. 

Collectie Brands

Na het bezoek aan het Klooster in Ter Apel gaat de bus richting Nieuw Dordrecht waar in Museum Collectie Brands de expositie "Bijbels en Iconen" bekeken kan worden. In het museum zijn vijftig bijbels te zien, waarvan de oudste, een Venetiaanse bijbel dateert uit 1572. De gevarieerde collectie laat de kleinste bijbel zien van 3x3,5 cm en de grootste van 43x29 cm. Alle bijbels, waarvan vele in vreemde talen, zijn afkomstig uit de collectie van Jans Brands.

Behalve bijbels zijn er in de expositie ook 35 hedendaagse iconen te zien, die replica's zijn van voorstellingen van honderden jaren oude iconen. De religieuze afbeeldingen zijn gemaakt door de Emmense schilder Hans Bronkhorst en zijn leerlingen. 

Ook in Museum Brands zullen de bezoekers worden getrakteerd op koffie, thee of gluhwein. Rond 17.30 uur zal de bus terug zijn op de parkeerplaats van hotel Hampshire in Emmen. 

Meer weten?

Voor de museumtour is opgave noodzakelijk via email: info@collectie-brands.nl of telefoon: 0591-393400. De museumtour kost 19,95 euro, te voldoen in de bus bij vertrek.