Lezing over Kazimir Malevich

Zondagmiddaglezing: 'Kazimir Malevich'

Kazimir Severinovitsj Malevich (Malevitsj) was een Russisch en Sovjetkunstschilder die grote bekendheid in West-Europa kreeg als docent en als theoreticus van het constructivisme en het suprematisme, als moderne kunstrichtingen.

Op zondagmiddag 30 november a.s. geeft Margaret Breukink op uitnodiging van Bibliotheek Emmen een inleidende lezing bij de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich – de jaren van de figuratie’, welke te zien is in het Drents Museum vanaf 23 november 2014 tot 15 maart 2015. Deze tentoonstelling toont werk van Malevich, waarin de voorstelling herkenbaar is (figuratieve kunst).  

In de lezing wordt ingegaan op het socialistisch realisme in de schilderkunst. De veelzijdige kunstenaar Malevich doorliep in zijn leven diverse stijlperiodes: van symbolisme en impressionisme naar abstracte kunst. Maar onder politieke druk maakte hij van 1928 tot aan zijn dood in 1935 voornamelijk schilderijen met het boerenleven als centraal thema. Ook zijn fameuze Renaissance portretten (vanaf 1933), waaronder Malevich’ zelfportret (1933), krijgen ruim aandacht.

Margaret Breukink

Margaret Breukink heeft kunstgeschiedenis gedoceerd aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Als enthousiaste verhalenverteller verrijkt zij haar lezingen met uitstapjes naar literatuur, muziek, (sociale) geschiedenis, politiek en andere invloeden die van belang zijn om een kunstwerk in zijn tijd te kunnen plaatsen.

informatie

De lezing begint om 13.30 uur in Bibliotheek Emmen. De entree bedraagt € 3,50 voor leden van de bibliotheek. Niet leden betalen € 5,00. Kaarten kunt u reserveren via 0591-681444 of via klantenservice@bibliotheekemmen.nl