Lezing over Beelddenken in bibliotheek Emmen

  • Bibliotheek Emmen

Op woensdagavond 23 mei is er in Bibliotheek Emmen een lezing over ‘Beelddenken’. Spreekster is Anke Stegenga van praktijk De Witte Kat Coaching uit Emmen. De lezing is bedoeld voor ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden en is gratis toegankelijk. De lezing begint om 19.30 uur.

Deze lezing gaat over herkennen van beelddenken en de leerproblemen die hiermee kunnen samenhangen. Je gaat naar huis met inzicht in hoe een beelddenker leert en wat je als leerkracht of ouder kan doen om hem/haar te helpen. De sleutel is dat een beelddenker zijn kwaliteit van beelddenken in kan zetten om tot (beter) leren en lezen te komen.  Dit zijn handvatten waar ook andere kinderen van kunnen profiteren omdat ook zij een beelddenkende kant hebben die nog sterk is.

Iedereen is in een bepaalde mate een visueel denker. Voor 1 op de 20 kinderen is dit beelddenken hun dominante manier van denken. Bij alles wat zij horen, zien zij meteen een plaatje voor zich. Aan de ene kant brengt dit onder meer veel creativiteit en inlevingsvermogen met zich mee. Aan de andere kant kunnen beelddenkers op school leerproblemen ontwikkelen. Dit komt doordat zij denken in plaatjes en school onderwijst in woorden.

Herkenning van leerproblemen bij beelddenkers

Leerproblemen bij beelddenken herken je o.a. aan:
- letters spiegelen (b en d)
- letters husselen
- langzaam hardop lezen en woorden raden, overslaan of husselen
- onleesbaar schrijven
- fonetisch schrijven
- cijfers verwisselen (25 i.p.v. 52)
- moeite met automatiseren van tafels