Kenniscafe Emmen: politiek en samenleving

  • PRO Emmen

Kenniscafe Emmen

De plek die iedereen de mogelijkheid biedt om in de vorm van een reeks lezingen, debatten of colleges op een toegankelijke manier kennis op te doen.

Politiek en samenleving: Welke rol is er nog voor politiek weggelegd?

Sinds de oude Grieken staat het odoor de eeuwen heen altijd weer op de agenda: de relatie tussen Staat en Burgers (regeringen en de stemmen van het volk). Hoe ziet dat er anno nu uit?

Politieke partijen nemen belangrijke beslissingen over ons en onze toekomst. Hadden politieke partijen in het verleden een eigen kleur, nu lijken ze elkaar moeiteloos te vinden in het grijze midden. Doen ze aan ‘brandjes blussen', zoals het lijkt, of hebben ze een visie voor de langere termijn? Doordat de huidige partijen zich niet echt meer onderscheiden, bestaan er nauwelijks nog politieke tegenstellingen en is de spanning eruit. Is het ideaal verbleekt, de ideologie vervaagd, de (geloofs-) overtuiging verdampt?

Waar zou het werkelijk om moeten gaan? Hoe willen we dat onze toekomst eruit ziet? Welke rol heeft de politiek hierin? Deze en andere vragen komen aan de orde in het Kenniscafe Emmen. Twee sprekers gaan zich daar over uitlaten. Om te beginnen is dat Chris Aalberts (1977), universitair docent politieke communicatie en verbonden aan onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is schrijver Peter Middendorp (1971) uitgenodigd.

Chris Aalberts houdt zich vooral bezig met het onderzoek naar de relatie tussen burgers en politiek. Waarbij het onderzoek zich vooral toespitst op hoe burgers de politiek ervaren en hoe zij tegen politiek aankijken. Hij laat zich daar met behulp van praktijkvoorbeelden publiekelijk veel over uit.

Peter Middendorp schreef niet alleen het boek Vertrouwd voordelig, waarmee hij in 2014 veel publiciteit in met name Drenthe verkreeg, maar heeft vooral ook als columnist geschreven over de Haagse politiek. In 2010 verscheen Met de kennis van nu - stemwijzer voor Nederland, met daarin vlijmscherpe en niet van humor gespeende observaties over het leven op het Binnenhof.

Op 8 april zijn de provinciale verkiezingen achter de rug en wordt/is de balans opgemaakt hoe het staat met de verhoudingen in de Nederlandse politiek. Hoe verrassend zijn de uitslagen en hoe kan daar tegenaan worden gekeken? Beide sprekers laten hun inbreng vooral afhangen van hoe de politieke barometer is uitgeslagen. En richten zich op wat de politiek de burger te bieden heeft. Dat wordt ook voor de politkeke leken onder ons een interessante avond.

Chris Aalberts: “ Politiek is voor veel burgers een black box. Aan de hand van de actualiteit bespreek ik de belangrijkste kenmerken van ons politieke systeem, de parlementaire democratie. Wat is de invloed van burgers? Hoe zijn partijen georganiseerd? Wat is de rol van ambtenaren? Wat is de functie van de 1e kamer? Wie luistert (nog) naar wie?”

Peter Middendorp reageert daar gepast op met een aantal van zijn columns, gelardeerd met actueel commentaar op de politieke stand van zaken op het moment.

Meld je aan via de website van Kenniscafé Emmen.