Kenniscafé Emmen: de Drent

  • PRO Emmen

Kenniscafé Emmen

De plek die iedereen de mogelijkheid biedt om in de vorm van een reeks lezingen, debatten of colleges op een toegankelijke manier kennis op te doen.

De Drent

'Wat is het verhaal van de Drent?’

 “Voor de Zanddrenten kan alles, voor de Veendrenten niks.”  Uitspraak van Friggo Visser, conservator van Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen (Dagblad van het Noorden, 16 juli 2014).

 “In de Action. Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen.” Uitspraak van Yvonne Kroonenberg (HP/De Tijd, 17 april 2014).

 “Een treinreis door Drenthe, waar de trein tergend langzaam rijdt, omdat er een man met rode vlag voor loopt. Kromgebogen boeren met puistige gezichten en manke ezels.” Uitspraak van Maarten van Rossum (tv-programma De Slimste Mens, begin 2014).

 Zomaar enkele uitspraken van of over Drenten. Wat doet dat met de Drent? Maakt hem dat strijdbaar, of kruipt hij (nog verder) in zijn schulp? Wie is die Drent en wat is zijn verhaal?  

Deze vragen zullen vanuit wetenschappelijk filosofische hoek tegen het licht worden gehouden. Kortom, als dit geen boeiende avond wordt…..