Films over oud-Emmen in Bibliotheek

  • Emmen, Bibliotheek Noorderplein
  • Gratis

Op zondagmiddag 18 maart is er in Bibliotheek Emmen een doorlopende voorstelling van drie films te zien over oud-Emmen. De eerste film laten beelden van Emmen zien tussen ongeveer 1960 en 1968, de tweede film gaat over het Turfveredelingsbedrijf Emmerhout in de jaren 1940-1941, de derde film vertoont fragmenten uit de film ‘The advantages of lagging behind’, deze werd in 1970 gemaakt.  

In 1960 zag Emmen er nog heel anders uit dan tegenwoordig. Het oude Noordeind, waar Emmen in de middeleeuwen ooit als dorpje begon, bestond toen nog. Rond 1965 begon men echter met de afbraak van de oude boerderijen die o.a. stonden waar we tegenwoordig het Noorderplein vinden. Zij moesten plaatsmaken voor de Hondsrugweg en de aansluiting van de Frieslandroute hierop.

De film over het Turfveredelingsbedrijf Emmerhout laat beelden zien hoe hier in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog turfcokes gemaakt werden. Turfcokes werd gebruikt in gasgeneratoren waar menig auto destijds op reed. De fragmenten uit de film ‘The advantages of lagging behind’ laten Emmen zien in 1970. Hierin komen o.a. beelden voorbij van Tin Pan Alley met dj Roel Blauw.

Voor alle duidelijkheid: de films worden vertoond zonder geluid, het zijn stomme films. De oud-Emmen film middag begint om 13.30 in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen. De toegang is gratis.

Speciaal voor deze middag is er ook een verkoop van afgeschreven materialen van bibliotheken met als thema ‘Drenthe’ gepland.

Foto H. Reinders
Foto H. Reinders