Erfgoeddagen in MFC de Deele

Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen en de Foxel staan vier dagen in het teken van de eigen historie en gemeentelijk erfgoed. Van woensdag 4 maart tot en met zaterdag 7 maart biedt MFC De Deele een fraai historisch programma met zeer uiteenlopende activiteiten.

4 MRT: Fotoboek

Woensdag 4 maart wordt om 16.00 uur het fotoboek ’Van Veenhuisje tot Dorpspaleis’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aan de burgemeester, dhr. Cees Bijl, overhandigd. Een prachtig naslagwerk over de eigen historie van dorp en regio. Aansluitend zijn er historische fotocollages te bezichtigen in De Deele, zijn er gemaakte maquettes van basisscholen te zien en worden er doorlopend filmpjes vertoond over oud Emmer-Compascuum. De presentatie is op uitnodiging maar het boek is vanaf deze middag verkrijgbaar voor slechts € 15, - bij de volgende verkoopadressen:

Emmer-Compascuum: MFC De Deele, Spoel 151, Bakker Drenth, Runde NZ 97 en Neef Buurtsuper, Kanaal A NZ 109; Foxel: Buurthuis De Foxel, Foxel 14 en Buurthuis De Stobbe, Lange Kavel 50;

Barger-Compascuum: Supermarkt P. Stuut, Verl. Oosterdiep Oostzijde 103;

5 MRT: Ouderenmiddag

Donderdagmiddag 5 maart is er van 14.00 uur tot 17.00 uur een speciale middag voor alle ouderen van het dorp in De Deele. Met gratis toegang.

Met medewerking van de plaatselijke koren de HerfstzangersVeur elk wat Wils en de Rundezangers. Alle basisscholen uit het dorp zijn aanwezig om hun gemaakte werkstukken over de toekomst van het dorp te presenteren. Ouderen uit het dorp vertellen over de geschiedenis van het dorp en de daarbij behorende ontwikkelingen in het project Memory Lane. Eddie Zinnemers, bekend cabaretier en dichter, doet onder de titel ’Toen Hekman ons kwam halen’ zijn verhaal over de thema’s ‘De Goede Grond’ en ‘Migratie’. In de wandelgangen zijn er fotocollages en filmpjes over oud Emmer-Compascuum te zien.

6 MRT: De bevolking aan zet

Van 19.30 uur tot 22.00 uur kan de bevolking van Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen en de Foxel een avondvullend programma mee maken in De Deele. Ook nu is de toegang gratis. Het programma is vergelijkbaar met dat van de donderdagmiddag waarbij als koren Compas VoicesKoor t Compas en Millenniumleed hun beste beentje voorzetten. De avond wordt geopend met een klein concert van de Christelijke Fanfare Orkest Prins Hendrik. Op deze avond zijn ook de scholen aanwezig en zijn Memory Lane en Eddie Zinnemers actief naast de mogelijkheid om ook de historische fotocollages en de oude filmpjes weer te bekijken in de wandelgangen.

7 MRT: Werk/studiedag erfgoedsector.

Zaterdag 7 maart wordt er in De Deele een werk/studiedag gehouden voor alle organisaties en instellingen op het vlak van erfgoed in de gemeente Emmen. Deze dag is een vervolg op de geslaagde werk/studiedag in januari 2014. Er worden onderwerpen besproken als ‘ de toekomst van het Erfgoed in de gemeente Emmen’ , ‘Erfgoed en gebouwen in de gemeente’ en ‘Plannen en activiteiten in het kader van het programma Emmen culturele gemeente van Drenthe’. Waarbij wethouder Wilms aanwezig is om dit onderwerp ten overstaan van de erfgoedsector te promoten.

Wat is er nog meer te doen?

Bekijk hier alle agenda items

Meer informatie

Het programma, organisatie en uitvoering is in handen van de Kulturele Kommissie Emmer-Compascuum, MFC De Deele en het Erfgoednetwerk Emmen met medewerking van het cultuurWEBemmen, onderdeel van de Kunstbeweging. De gemeente Emmen maakt deze themadagen financieel mede mogelijk in het kader van ‘Emmen culturele Drentse gemeente 2015/16.

Voor meer informatie over programma en organisatie: 
Mevr. Sis Hoek-Beugeling / Erfgoednetwerk Emmen / Tel: 0591 659968 / (M) 06 53312019
Dhr. Ab Haak / Kulturele Kommissie Emmer-Compascuum / Tel: 0591 353287 /  (M) 0622488453