Café Rue de la Gare viert 30-jarig bestaan met minifestival

  • Rue de la Gare, Emmen

Café Rue de la Gare in Emmen viert op zaterdag 19 mei het 30-jarig bestaan. Nou is dertig jaar meestal geen reden om feest te vieren, eigenaar Eric van der Veen vindt van wel, mede omdat hij die dag ook 12,5 jaar eigenaar is van het café. De Emmer muziekliefhebber heeft twee bands en een artiest ingehuurd voor een minifestival. 
 
Tussen half vier ’s middags en één uur ’s nachts treden binnen achtereenvolgens de Basily Gipsy Band (15.30 uur), The Stokers (18.30 uur) en vanaf 22.30 uur blues icoon Ralph de Jong op. Ook is er live-cooking buiten, de keuken is dicht. En natuurlijk ook nu weer zoals altijd gratis toegang voor iedereen. En wie er die dag netjes op wil staan, kan bij de barbiers van Nozem terecht. Tussen 15.00 en 20.00 uur kunnen de mannen er zich laten knippen en scheren.
 
Jazz op de Zondagmiddag
“Mijn passie ligt bij de jazzmuziek”, zegt Van der Veen. “Om Emmenaren met jazz kennis te laten maken ben ik met Jazz op de Zondagmiddag begonnen. Dat liep in het begin dus helemaal niet. Nu is Jazz op de Zondagmiddag een begrip in Emmen en ver daarbuiten. Bij de muzikanten heb ik een hele goede naam opgebouwd, iedereen wil hier graag optreden. Ook is er steeds meer jazzminnend publiek. Ze komen niet alleen uit Emmen, maar uit de wijde omtrek. Ik moet overigens wel bekennen dat ik heel veel geduld heb moeten hebben voordat het zover was.” Die goede naam leverde hem dit jaar de titel Emmenaar van het Jaar op. Hij is er trots op.
 
Geschiedenis
Een stukje geschiedenis. Dertig jaar geleden werd Jan van Heese de uitbater van het café. Hij noemde het Rue de la Gare, vrij naar de Stationsstraat. Het pand staat er trouwens al 111 jaar. Het kreeg bekendheid als hotel en als de Twin Bar. Als jong student vond Eric van der Veen, geboren in Assendelft en na één jaar met zijn ouders verhuisd naar Dalerpeel en vanaf zijn vijfde opgegroeid in Noord-Sleen, in 1991 boven het café een kamertje. Een jaar later werd hij aangenomen als beginnend ober. Hij is er nooit meer weggegaan.
 
Gezellig
Op 1 oktober 2005 kon hij de zaak overnemen van Jan van Heese. Een stap waarvan hij nooit spijt heeft gehad. “Ik vond het werk toen super en ik vind dat nog steeds. Het allerbelangrijkste is dat ik plezier in mijn werk heb en in Rue de la Gare is het altijd gezellig. Ik ken mijn gasten en zij kennen mij en elkaar.”
De ‘Rue’ zoals Emmenaren het café graag noemen, is in de afgelopen 12,5 jaar doorgegroeid naar een bekend Nederlands podiumcafé. Van der Veen heeft een goed oor voor beginnende en gearriveerde bands. Jonge popmuzikanten, singer-songwriters, bands uit een ver verleden, blues- en fusionbands uit binnen- en buitenland en uit de regio stonden bij hem op het podium. Maar ook grote internationale artiesten uit Amerika. “Zo treedt binnenkort gitarist Adam Hawley hier op. Hij zit in de band van Jennifer Lopez. Een vaste gast is ook Alan Hinds, hij speelt gitaar in de band van Randy Crawford.”
Het minifestival is op zaterdag 19 mei. Vanaf 15.00 uur is de deur open. Meer info op www.ruedelagare.nl.