Optreden Carina Vinke & Jacob Kellermann in Bibliotheek Emmen

  • vanaf 20:00
  • Bibliotheek Emmen

Optreden Carina Vinke & Jacob Kellermann in Bibliotheek Emmen

Optreden van Carina Vinke bij Bibliotheek Emmen

Speciale uitvoering van het literaire meesterwerk ‘Platero en ik’

 

Op woensdagavond 12 september treedt Carina Vinke op bij de bibliotheek aan het Noorderplein. Samen met de Zweedse gitarist Jacob Kellermann brengt zij het Spaanse literaire meesterwerk ‘Platero en ik’ van Juan Ramón Jiménez ten gehore. De voorstelling begint om 20.00 uur. Toegangskaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via de website of de receptie van Bibliotheek Emmen.

 

‘Platero en ik’

Een humoristisch verhaal over een dorpeling uit Andalusië die met zijn ezeltje Platero allerlei avonturen beleeft. Het is een ontroerend meesterwerk, zowel voor tieners als volwassenen. Het ezeltje is een symbool van tederheid, puurheid en onbevangen naïviteit. Zijn meester houdt zielsveel van hem en probeert de wereld zelfs te zien vanuit het perspectief van zijn ezel. De mensen die hij ontmoet verklaren hem voor gek.

Sinds het verschijnen van deze bundel prozagedichten (1914) heeft het een enorme populariteit verworven. Niet alleen in de Spaanse literatuur maar ook internationaal! Na 'Don Quichot' is dit het meest vertaalde Spaanse literaire werk.

 

Juan Ramón Jiménez

De Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Juan Ramón Jiménez (1881-1958), ‘geestelijk vader’ van de belangrijke Generatie van ‘27, kenmerkt zich door eenvoud en suggestie. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de bundel prozagedichten 'Platero en ik' (1914).

Jiménez zag zich door de nazi’s genoodzaakt Spanje te ontvluchten. Ook de Joodse componist Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968) moest door het oprukkend fascisme halsoverkop zijn vaderland verlaten. Hij zag in de schrijver een geestverwant en zette 'Platero en ik' op muziek voor de wereldberoemde gitarist Andrés Segovia.

 

Carina Vinke

Carina Vinke (Erica, 1980) is een alt-mezzo, die haar sporen in de muziek al ruimschoots heeft verdiend. Zij wordt geprezen de opvallende, donkere kwaliteit van haar stem en haar dramatische talent. Ze behaalde haar master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde aan de Nederlandse Opera Academie. Masterclasses volgde ze bij Teresa Berganza Christa Ludwig, Annett Ludwig en Rudolf Jansen. Ook studeerde zij 'lied' bij Udo Reinemann in Brussel (2010).

 

Zij was al te horen in opera's van Bizet, Gluck, Britte, Puccini, Händel, Verdi en Wagner en is veelgevraagd soliste in oratoria. Zo zong zij al talrijke composities  en passies van o.a. Bach, Mozart, Händel, Verdi, Jenkins, Tippet, Rossini, Mendelssohn en Prokofiev.

 

Jacob Kellermann

De begeleiding op gitaar wordt uitgevoerd door de talentvolle Zweedse gitarist Jacob Kellermann (Stockholm, 1984). Hij studeerde in Zweden, Spanje, Nederland en Duitsland. Hij ontving in 2011 zijn master aan de 'Hochschule fur Musik' in Munchen onder Prof. Franz Halasz. Hij behoort tot de medeoprichters van New European Ensemble en voert klassieke werken uit de 20ste en 21ste eeuw uit, van Schönberg, Boulez en Henze.

 

Foto's Carina Vinke