35-jarig bestaan Volk van Grada

  • Noordeind 21

’t Volk van Grada viert op vrijdag 14 november a.s. haar 35 jarige bestaan. De museumboerderij Nabershof èn de folkloristische Drentse vereniging ’t volk van Grada zijn samen 368 jaar oud. De Nabershof stamt uit 1681 en bestaat dit jaar dus 333 jaar.

De Nabershof ging in 1995 open voor het publiek. Sindsdien zijn veel mensen en kinderen bij een bezoek aan het complex bijgepraat over de historie van Emmen, het ontstaan en gebruik van de boerderij en landbouwwerktuigen, het dagelijks leven op een boerderij en de ontwikkeling van de landbouw over de eeuwen heen.

Het dagelijks leven uit ‘ vervlogen tijden’ wordt door het ’t volk van Grada verbeeld door het showen van traditionele kleding, het vertolken van toneelstukken in de Drentse taol en het in stand houden van oude, uit de traditie ontstane, dansen en muziekvormen. Ook op deze wijze wordt een mooi totaalbeeld van Drentse streekhistorie gegeven.

Met het oog op de toekomst wordt nu in samenwerking met het Geopark de Hondsrug een tentoonstellingruimte voor bereidt die als een expeditiepoort gaat fungeren over het thema ‘Boeren op de Hondsrug‘. De Nabershof / ’t volk van Grada gaan dan ook vanaf nu verder onder het motto “De toekomst van het verleden”.

 

Door de organisatie van uiteenlopende, veelal terugkerende, evenementen als de muziekdag, de trekharmonicadag, de kofferbakdagen, educatieve lessen voor kinderen en toenemende mogelijkheden voor (zaal)verhuur, lezingen en groepsarrangementen heeft De Nabershof zich een belangrijke, culturele en historische, positie in de gemeente en daar buiten verworven.

Met de leden van de vereniging èn vrijwilligers is er alle aanleiding om een en ander op vrijdag 14 november te vieren.

Bezoekadres: Noordeind 21, 7815 PB te Emmen
E-mail: secretaris@volkvangrada.nl
Website: http://www.volkvangrada.nl